Zupa serowo-brokułowa
Przedstawiamy przepis na zupę idealną. Sycącą, zdrową (z dodatkiem zielonych warzyw), a do tego szybką w przygotowaniu i pełną smaków.
Rodzaj potrawy |
Zupa, danie jednogarnkowe |
Rodzaj kuchni |
Nowoczesna |
Stopień trudności |
Łatwy |
Kategoria |
Zupy, gulasze i buliony |
Czas |
30-60 minut |
Rodzaje diet |
Tradycyjna, bezglutenowa |
Technika kulinarna |
Gotowanie pod ciśnieniem (Pressure Cook), Smażenie (Saute) |
Główne składniki |
Ziemniaki, wywar, dziki ryż, marchew, seler |
Czas przygotowywania |
15 minut |
Czas gotowania |
25 minut |
Ilość porcji |
6 porcji |
LISTA SKŁADNIKÓW
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 2 szklanki posiekanych brokułów
- 1 ½ szklanki startego sera Cheddar
- 230 gram kwaśnej śmietany
- 4 plasterki gotowanego boczku pokrojonego
- posiekana zielona cebula do dekoracji
- sos z ostrych papryczek według uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Umieść garnek w podstawie szynkowaru i uruchom urządzenie w trybie Sauté, na średnim poziomie grzania i dodaj masło.
-
Gdy masło się roztopi, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj, aż zmiękną. Wymieszaj, dodając sól, pieprz i tymianek.
-
Wlej bulion z kurczaka i za pomocą łyżki/szpatułki zeskrob przyrumienione pozostałości z dna garnka. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
-
Ustaw gotowanie pod wysokim ciśnieniem na 10 minut. Kiedy czas minie, poczekaj 15 minut na naturalne zmniejszenie ciśnienia, a następnie ostrożnie zwolnij pozostałe ciśnienie.
-
Ziemniaki lekko rozgnieć, aby uzyskać gęstą konsystencję.
-
Do garnka włóż brokuły, 1 szklankę sera i kwaśną śmietanę. Wymieszaj i przykryj garnek. Odstaw na 5 minut.
-
Możesz nakładać zupę. Dla smaku i apetycznego wyglądu posyp pozostałym serem, bekonem i zieloną cebulą, a jeśli chcesz dopraw sosem z ostrej papryki.
Smacznego!