Zdrowsze falafele Air Fry
Przygotowanie i usmażenie falafeli idealnych może być nie lada sztuką. Smażenie cieciorkowych kulek na głębokim oleju nadaje im ciężkości i dla wielu osób być zbyt trudnostrawne. Dlatego przedstawiamy wersję lżejszą, pieczoną we frytkownicy Air Fry i z nieco zmodyfikowanym, bogatszym w składniki odżywcze składem! W dodatku przepis jest szybki (jeśli użyjesz gotowanej ciecierzycy z puszki) i może okazać się nawet smaczniejszy od tradycyjnej wersji. Kulki falafeli można przygotować wcześniej, a następnie zamrozić w stanie surowym. Gdy tylko będziesz mieć na nie ochotę, włóż kilka jeszcze zamrożonych do frytownicy i piecz, dodając 2-3 minuty do czasu pracy frytkownicy.
Rodzaj potrawy |
Dodatki do dań |
Rodzaj kuchni |
Bliskowschodnia |
Stopień trudności |
Średnia |
Kategoria |
Instant Vortex |
Czas |
15-30 minut |
Rodzaje diet |
Wegetariańska (opcjonalne wegańska) |
Technika kulinarna |
Smażenie beztłuszczowe (Air Fry) |
Główne składniki |
Ciecierzyca, cebula, pietruszka, tahini |
Czas przygotowywania |
10 minut |
Czas gotowania |
15 minut |
Ilość porcji |
2 porcje |
LISTA SKŁADNIKÓW
Na falafele:
- 400 g ciecierzycy z puszki
- ½ posiekanej czerwonej cebuli
- 30 g świeżej natki pietruszki
- 100 g startej cukinii
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki sody (lub łyżeczka proszku do pieczenia)
- 1 ½ łyżki nasion chia
- Oliwa z oliwek w razie potrzeby
Na sos tahini:
- 20 ml soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku obrane, zmiażdżone
- 50 ml wody z lodem (lub jogurtu)
- 60 ml tahini
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-
Umieść wszystkie składniki falafela w robocie kuchennym (lub kielichu mocnego blendera) i zmiksuj wszystkie składniki (najlepiej pulsacyjnie na najwyższych obrotach). Blenduj aż mieszanina dobrze się połączy, a kawałki ciecierzycy nadaj będą wyczuwalne (wielkości okruchów chleba — nie rób puree!). W razie potrzeby zbierz masę ze ścianek pojemnika i zmiksuj jeszcze raz, aby wszystko dobrze wymieszać.
-
Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kuleczki (około 16 sztuk) i posmaruj je oliwą z oliwek.
-
Wybierz opcję Air Fry na frytkownicy i ustaw temperaturę na 205°C oraz czas na 10 minut.
-
Gdy pojawi się komunikat o potrzebie obrócenia jedzenia, poobracaj falafele i ponownie posmaruj oliwą z oliwek.
-
Podczas gdy falafele się pieką, przygotuj sos Tahini. Zetrzyj (lub przeciśnij przez praskę) czosnek do małej miski i zalej sokiem z cytryny. Dodaj tahini i wodę (lub jogurt) i dokładnie wymieszaj – mieszanina może na początku wyglądać nieco dziwnie i rozwarstwiać, ale nie ustawaj w mieszaniu, aż połączy się w gładki, jedwabisty sos. Dopraw solą.
-
Gdy falafele się ugotują, podawaj je z sosem tahini. Najlepiej smakują w towarzystwie sałaty oraz kiszonych warzyw.
Smacznego!